Két fáradt avokádó üldögél a konyhapulton. Lenéznek, kiwik. Felnéznek, grapefruitok. Balra, répák. Jobbra, almák. És így beszélgetnek:
- Te, én már úgy továbbállnék innen! Marha unalmas ez az üldögélés. A konyhapult nyomja a sejhajomat!
- Szerintem már nem tart sokáig! Elég punnyadtak vagyunk, mindjárt guacamolék leszünk. Legalábbis a többiek ezt mondták a szuperben, mielőtt eljöttünk. Előbb-utóbb mindenkit utolér a guacamole-végzet...
Én a konyhaasztalnál ültem, épp a blogot nézegettem, kommentre válaszoltam, amikor felfigyeltem a beszélgetésre. Igen, igazuk van, kicsit unalmas...bár guacamolet sem csinálok minden héten... de minden hónapban sem. Ekkor a kedves blogok listájára tévedt a tekintetem és megláttam egy izgalmasnak ígérkező bejegyzéscímet Joynál: Avocado Pound Cake Uhhhh, avokádó sütibe? Tulajdonképpen... miért is ne?
És akkor legalább utolsó utáni pillanatban benevezhetek még a VKF (Vigyázz, Kész, Főzz) 32. fordulójára is, melynek témája farsang jegyében a szokatlan ételek, ételek rejtett köntösben. A határidő lejárt, de nem baj, még egy pici lépés a gasztrobloggerség felé.
Kis fejtörést okozott ugyan, hogy írót (buttermilk) honnan szerzek, de végül kaptam, s ezen kívűl csak kukoricalisztet kellett vennem, a többi hozzávaló megvolt. Meg az egyik avokádó helye is. A másikból pedig grapefruitos ál-guacamolét készítettem. Az ötletet az adta, hogy több helyen olvastam télen a grapefruitos avokádósalátáról, gondoltam, nem árthat az avokádókrémnek, ha a kicsi citromlé, fokhagyma, só mellett még egy kis grapefruitlevet is kap. Azért az eredeti guacamole sokkal jobb, de ez is elfogyott tegnap vacsorára, pirítóssal ettük.
És akkor jöjjön a recept.
Avokádós-írós sütemény
Hozzávalók (bögrében megadva, az enyém 2.5 dl-es volt):
1.5 bögre liszt
1/3 bögre kukoricaliszt
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
1/3 bögre puha vaj
szűk 1 bögre világos nádcukor (az eredeti recept szerint 1.5 bögre kéne, szerintem ez túl sok, fele is elég)
2 szobahőmérsékletű tojás
1/3 bögre író (gondolom, helyettesíthető joghurttal vagy kefírrel)
1 tk vaníliaaroma
1 érett avokádó
1 citrom reszelt héja (eredetileg ez nem volt benne, szerintem nagyon passzol)
Elkészítése:
1) A liszteket, sütőport, szódabikarbónát és sót összeszitálom.
2) A vajat egy másik tálban habosra keverem, hozzáadom a vajat és kb 4 percig erős fokozaton tovább habosítom.
3) Egyenként adom hozzá a tojásokat, további 1-1 percig keverem.
4) Lassú fokozatra váltok és a maradék hozzávalókat a következő sorrendben teszem bele:
-a lisztes keverék fele
-az író és az avokádó húsa apróra vágva, citromhéj
-a lisztes keverék másik fele.
5) Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába kanalazom a világoszöld színű keveréket és előmelegített sütőben 180 fokon kb 45 percig sütöm, tűpróbáig.
Nekem végül kb 50 perc alatt sült meg.
Nagyon finom lett, enyhén világoszöld színű sütemény, teához, kávéhoz ideális.
Vajas rózsakalács
5 napja
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése