Mivel a recept szerint 20 cm-es kapcsos formát kellett volna használni és nekem akkora nincs, rögtön kigondoltam, hogy felavatom az új kuglóf formámat. A receptben szereplő bevonat meg egyszerűen nem volt annyira szimpi: én ehhez a töményen csokis süteményhez valami kicsit pikánsat, savanyút képzeltem volna. A hűtőben feketecseresznye lekvár, krémsajt... meg is volt a megoldás.
Hozzávalók a kuglófhoz:
18 dkg puha vaj
18 dkg barna cukor
4 dkg étcsoki (70%-os, ha lehet)
3 tojás
5 dkg őrölt mandula
13 dkg liszt
1 kk sütőpor
A csokit vízgőz fölött megolvasztottam. A vajat a cukorral krémesre kevertem. A tojásokat egyenként tettem bele a vajas-cukros krémbe, majd tovább kevertem. Hozzáadtam az olvasztott csokit, a mandulát, majd összekevertem. A végén beleforgattam a sütőporral elkevert lisztet és a kivajazott, kilisztezett formába tettem, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb 35 percig sütöttem.
A bevonathoz:
8 dkg étcsoki (70%-os)
2 dkg vaj
5 dkg tejszínes krémsajt
kb 5 dkg pikáns-savanykás lekvár (nekem fekete cseresznye)
Vízgőz fölött felolvasztom a csokit a vajjal, majd amikor teljesen elolvadt, leveszem a tűzről és elkeverem a krémsajttal meg a lekvárral. A kihűlt kuglófra kenem és a tetejét megszórom mandulaforgáccsal. Egy-két óra alatt megdermed, nagyon finom lesz!

0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése