Recent Posts

vasárnap, március 21, 2010

Rakott kolompér kicsit másképp

Az a fajta rakott krumpli, ami klasszikusan krumplit, tojást, kolbászt és a tetején tejfölt tartalmaz, nekem túl száraz. Szeretem valamilyen, a kolbász kisült zsírjával összekeveredett szószba mártogatni, tunkolni az összetört krumplit... Így nem is emlékszem, hogy életem bármely háztartásában valaha is előfordult volna a klasszikus változat. Sokáig tartotta magát a Lajos Mari - Hemző Károly páros köteteinek egyikében szereplő francia rakott krumpli, ahol a szósz tejföl-tojás-reszelt sajt-szerecsendió keveréke volt, ezzel öntöttük nyakon a tepsiben várakozó alapanyagokat. Aztán amikor a saját konyhámban kezdtem tevékenykedni, a sajtfélékkel játszottam, illetve egyszer-egyszer készítettem "klasszikusan" is, rengeteg tejföllel.
Pár napja, amikor tervezgettem a hétvégi menüt, eszembe jutott még egy lehetőség a rakott krumpli megbolondítására. Stahl Juditnak van egy ketchupös hús receptje, amit nagyon szeretünk, bár kissé nehéz kaja (hús, angol szalonnával, tejszínnel, kolbásszal, füstölt sajttal, talán még hagyma is van benne), de gondoltam, a szószt elsüthetném a rakott krumplival is. Így született a mai ebéd ötlete, mindenki dicsérte!
A hozzávalókat nem írom le, csak a szószhoz valókat, mert a rakott krumplihoz szerintem mindenki maga tudja, milyen arányban kedveli az alapanyagokat.A szószhoz tehát (kb 1.5 kg krumplihoz, 5-6 adaghoz):
0.5 l tejszín
kb 1.5-2 dl ketchup
1 kis doboz tejföl
kb 25 dkg reszelt füstölt sajt
1 doboz sonkás krémsajt

Ezeket összekeverjük, majd a krumpli lerakásánál a réteget közé is teszünk keveset, a végén pedig ráöntjük a maradékot.
Tepsiben, jénaiban, Pataki tálban sütjük előmelegített sütőben kb 35-45 percig.

0 megjegyzés: