Recent Posts

szerda, március 17, 2010

Szent Patrik napi kenyér - Irish soda bread

Az írek iránti szeretetem gyökerei még az angliai évemhez nyúlnak vissza. Ijesztő belegondolni, hogy az már 14 éve volt! Akkor találkoztam életemben először írekkel és volt valami megmagyarázhatatlan közösség-élményem velük. A vidámságuk, közvetlenségük, nyíltságuk, melegszívűségük magával ragadott, amikor velük voltam, mindig azt éreztem, otthon vagyok. A mai napig ápolom egyikükkel a kapcsolatot és március 17-n magamban mindig megemlékezek védőszentjük, Szent Patrik ünnepéről.
A szent a 4-5. század fordulóján élt. A Római Birodalomban született római-brit családban. Tizenhat éves korában ír haramiák elrabolták és rabszolgának vitték Írországba. A hagyomány szerint a nyugati part mentén tartották fogva, míg egyszer álmot látott és az Úr arra hívta, hoyg meneküljön Britanniába, ahol aztán papnak tanult. 432-be aztán -ismét egy látomás hatására - visszatért Írországba, hogy megtérítse az íreket. A legenda szerint a Szentháromság titkát például a háromlevelű lóhere képének segítségével próbálta magyarázni a kora keresztény ír lakosoknak. Áldásos és gyümölcsöző tevékenysége miatt nagy tiszteletnek örvendett már életében is. 461. március 17-n halt meg; ám halálának évfordulója csak a 17. századtól vált nemzeti ünneppé. Ma már világszerte írek és szimpatizánsok öltenek zöld ruhát az ünnep tiszteletére ezen a napon, tavasz kezdetén. (forrás: wikipédia)

Gyönyörű, híres imáját megzenésítve itt meghallgathatjátok, javaslom full hangerőn, hogy a zsigerekbe menjen, nagyon szép! Csak a szöveg pedig itt található.


Szent Patrik napján ír "szódakenyeret" sütöttem, tradicionális ír recept, s mivel sok variációt találtam, kicsit a magam ízlésére alakítottam.

Hozzávalók:
összesen kb 65-70 dkg liszt/pehely, nekem így oszlott el:

35 dkg fehérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg kölesliszt (megőröltettem a bioboltban)
10 dkg aprószemű zabpehely
kb 3 dkg vaj
50 dkg író
1 tk szódabikarbóna
1 csomag sütőpor


Előmelegítettem a sütőt légkeverésesen 180 fokra. A száraz hozzávalókat összekevertem, majd összemorzsoltam a vajjal. Utána az íróval összegyúrtam, gyors mozdulatokkal, nem kell túl sokáig dolgozni vele. Kicsi lisztet adagoltam még, ahogy kívánta. Amikor úgy éreztem, hogy jó lesz, cipót formáztam belőle, sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és a tetejére késsel egy nagy keresztet rajzoltam (azt olvastam, hogy a hagyomány szerint az így keletkezett résen át távoznak a tündérek a kenyérből - ez annyira szép!). Betettem a sütőbe és kb 40 percig sütöttem, aranybarnára.

Az így elkészült kenyeret a kereszt mentén négybe törték és a negyedeket tovább törve osztották szét maguk között a családok, közösségek.
Ízre nagyon finom, gazdag textúrájú kenyér lett, langyosan estünk neki, gondolom, ha kihűlt, kicsit szeletelni is jobban lehet majd.

0 megjegyzés: