Recent Posts

vasárnap, március 21, 2010

Duplacsokis kuglóf

Joanne Harris nem csak regényeiről híres, de szakácskönyve, A francia konyha is nagy népszerűségnek örvend. Bevallom, túl sok receptet nem készítettem még belőle, de sokat forgatom, mert nagyon feltölt: a képek, a hangulatok, melyeket közvetít életörömöt sugároznak. Különösen szeretem a "csoki" szekcióban található recepteket. Eddig, ha jó csokitortát kellett sütnöm, volt egy bevált receptem, mindig azt készítettem. Ma gondoltam, kipróbálok egy másikat is, de persze az újítás, átalakítás kisördöge nem hagyta nyugodni a fantáziámat.
Mivel a recept szerint 20 cm-es kapcsos formát kellett volna használni és nekem akkora nincs, rögtön kigondoltam, hogy felavatom az új kuglóf formámat. A receptben szereplő bevonat meg egyszerűen nem volt annyira szimpi: én ehhez a töményen csokis süteményhez valami kicsit pikánsat, savanyút képzeltem volna. A hűtőben feketecseresznye lekvár, krémsajt... meg is volt a megoldás.

Hozzávalók a kuglófhoz:
18 dkg puha vaj
18 dkg barna cukor
4 dkg étcsoki (70%-os, ha lehet)
3 tojás
5 dkg őrölt mandula
13 dkg liszt
1 kk sütőpor

A csokit vízgőz fölött megolvasztottam. A vajat a cukorral krémesre kevertem. A tojásokat egyenként tettem bele a vajas-cukros krémbe, majd tovább kevertem. Hozzáadtam az olvasztott csokit, a mandulát, majd összekevertem. A végén beleforgattam a sütőporral elkevert lisztet és a kivajazott, kilisztezett formába tettem, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb 35 percig sütöttem.

A bevonathoz:
8 dkg étcsoki (70%-os)
2 dkg vaj
5 dkg tejszínes krémsajt
kb 5 dkg pikáns-savanykás lekvár (nekem fekete cseresznye)

Vízgőz fölött felolvasztom a csokit a vajjal, majd amikor teljesen elolvadt, leveszem a tűzről és elkeverem a krémsajttal meg a lekvárral. A kihűlt kuglófra kenem és a tetejét megszórom mandulaforgáccsal. Egy-két óra alatt megdermed, nagyon finom lesz!

0 megjegyzés: