Recent Posts

csütörtök, április 07, 2011

Batyus hús

Ajjajjajjajjjajjj... nagyon eltűntem, tudom. Téli pihenőre mentek a kreatív energiák, lassan ébredeznek a tavasszal együtt. Igazából, nagyon őszintén sok írnivalóm lett volna, csak valahogy kedvem nem volt. Nagyon összetett dolog, talán egyszer írok róla. Volna írnivalóm a másik blogra is, igyekszem ott is utolérni magamat.
Nagyon röviden:
- túl vagyunk életem legkeményebb telén, amit gyakorlatilag egy alig fűthető nyaralóban töltöttünk a Pilis oldalában. Azt hiszem, ezzel sok mindent elárultam. sokat fáztunk, de megtanultunk kandallót rakni, kevés dologgal jókat játszani, értékelni a meleg teát, az összebújást, szorosabb közösségbe kerültünk a természettel, barátokra leltünk és ami a legfontosabb, a kemény tél fényében azt hiszem, sokkal jobban értékeljük a gyönyörű tavaszt. Minden nap több levél pattan ki a rügy-állapotból, a hagymások szinte versenyre kelnek egymással és ontják az illatokat, színezik a tájat, kertet. Szívet vidámító látvány és hihetetlen öröm-energiákat ad, ahogy nap mint nap útnak indulva szembesülünk a természet éledésével és erejével.
Nekem is sok erőt ad és abban bízom, hogy azok a bizonyos kreatív erők, amelyek nagyon kikívánkoztak belőlem bő egy éve, amikor útjára indult ez a blog, utat találnak megint a tavaszi zsongásban.

Bucusom egy hete itthon, napokig magas láz, majd fülgyulladás, maradnak az egyszerű, gyors kaják megint. Napokig semmit nem evett, s amikor már kicsit kilátott a nyomorából, és megkérdeztem, mit enne, természetesen borsófőzeléket rendelt. Magamnak valami változatosabbat szerettem volna, így született a batyus hús ötlete. Párom hozott 5 szelet karajt és néhány alma is várta jobb sorsát, adta magát a mai ebéd.

Hozzávalók:

50 dkg sertéskaraj
2 nagy alma hámozva, magozva, vékony szeletekre vágva
só, bors
olívaolaj
valamilyen zsír, nekem liba volt itthon
pici fahéj és szegfűszeg

A karaj szeleteket megmostam, megszárítottam, majd a libazsíron elősütöttem, aranybarnára mindkét oldalát. Amíg sült, előkészítettem a batyukat. Alufóliából 5 nagyobb darabot téptem, szétterítettem, alulra pici olajat locsoltam, ráfektettem 2-3 vékony szelet almát. Erre pakoltam a sült húst, amit sóztam, borsoztam, majd a tetejére ismét almaszeletek kerültek. Ezekre csipet fahéjat és szegfűszeget szórtam és ismét olajat löttyintettem rá. A fólia széleit összekaptam és batyura tekertem. Forró sütőbe toltam a batyukat egy tepsin, amelyen feküdt néhány darab zöldség (padlizsán, répa és cukkini is, sóval, borssal, olívaolajjal keverve) és kb 40 percig sütöttem.

0 megjegyzés: