Recent Posts

hétfő, április 11, 2011

Medvehagyma

Tavaly ilyenkor, amikor még közel laktunk egy nagyon jó piachoz, úri dolgom volt. Akár naponta vihettem haza a gyönyörűséges csokor medvehagymákat és vadászhattam a recepteket, gyárthattam a fenséges ételeket.
Most kicsit nehezebb a dolog, nincs óriási választékkal rendelkező piac. De medvehagyma azért van. Viszont valahogy lazábban kezelem a dolgot, és egész egyszerűen próbálok minél több dologba tenni belőle. Hétvégén pl nagyon egyszerű kakukkfüves-tejszínes gombamártást csináltam, medvehagymával (a főzés utolsó percében tettem bele). Készült egy gyors currys csirke is, amibe szintén került egy kis medvehagyma. A csokor maradékát pedig szeretném házasítani némi karalábéval valamilyen saláta formájában, de azt hiszem, dióval és finom olívaolajjal pestot is fogok belőle készíteni. Amíg szezonja van, együnk belőle minél többet!

Néhány érdekesség:
- nem csak a medvék, de a vaddisznók is nagyon kedvelik a növényt
- kígyóhagymának, poroszhagymának is nevezik
- "Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért." (forrás: wikipédia)
- a fokhagymával összehasonlítva: míg illatanyaga a fokhagymáéhoz képest sokkal enyhébb, koleszterincsökkentő, értisztító és baktériumölő hatása az előbbiének sokszorosa!

0 megjegyzés: