Recent Posts

szerda, december 22, 2010

Lemon curd - citromkrém ajándékba

Nem tudom, hány posztot tudnék megtölteni az elmúlt hetek eseményeivel, de mivel kicsit borúsra sikerednének azok a bejegyzések és így, karácsony előtt nem akarok (meg, hála Istennek, talán már nem is tudnék annyira) borongani, egy kis ajándékötletet osztok meg a blog olvasóival, hátha valakinek még az utolsó pillanatban is van kedve házi gasztroajándékot készíteni. Kb 20 perc alatt készen van és garantált a siker. A recept persze nem saját, Delia Smith, az angolok egyik nagy szakácsasszonyának receptje, és nagyon beválik.

Hozzávalók kb 3.5 dl-hez:

4 nagy citrom leve (és héja is, de mivel a bio citromot nem tudom megvenni, a nem bio héját mg nem szívesen használom, így maradt csak a leve, így is fantasztikusan aromás lett a krém)
4 nagy tojás
225 gr vaj
eredetileg 350 gr cukor, de szerintem ez nagyon sok, én csak kb 200 gr-ot tettem bele

kicsi, forró, steril üvegek

A tojásokat alaposan felverjük egy lábosban, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük (kb 8 percet vesz igénybe, ne adjátok fel, előbb-utóbb sűrű lesz. Amikor besűrűsödött, lassú tűzre mérsékeljük alatta a lángot és további egy percig keverjük. Üvegekbe töltjük (tele), lezárjuk, és hagyjuk kihűlni. Mehet a hűtőbe, néhány hétig eláll. Reggeli kalácsra, pirítósra fantasztikus!

4 megjegyzés:

Rita írta...

Ha nagy lángon főzöm, nem lesz rántotta szerű a tojástól?

ystar írta...

Ezért kell közepes lángon és állandóan kevergetve, nem szabad, hogy nagy lángon "főjön". Nem lesz rántotta!

Rita írta...

Köszi szépen! 24-én lesz csak időm ajándékot készíteni, ezért nagyon tetszetős ez a recept!:)

ystar írta...

Nagyon szívesen! Ha vannak kis üvegek és minden elő van készítve, tényleg 20-25 perc alatt üvegekbe lehet tenni. Sok sikert hozzá és áldott, boldog karácsonyt!