Recent Posts

vasárnap, október 31, 2010

Sütőtökös cheescake

Megvallom, erre a finomságra rettentő büszke vagyok! Az ihlet innen jött. Aztán amikor láttam, hoyg Annie receptje 5 tojást használ, tudtam, hogy nekünk ez nem működik. Így aztán felkutattam emlékeimben meg a neten Vrábel Kriszta keksztortáját, amit anno többször, több változatban is készítettem és igyekeztem a kettőt őszire, szezonálisra hangolni. Így született meg eza torta, ami hihetetlenül finom lett. Bár a készítése során bénáztam kicsit, hiába, nem vagyok profi, de megoldottam és így is remek lett. Legközelebb még egy kevés naranccsal bolondítanék rajta, amíg tart a sütőtök szezon, biztosan kipróbálom!
Figyelem! Ez a torta 18 cm-es formában készült. Kicsinek tűnhet, de mivel laktató, tartalmas süti, szerintem pont jó. Ha nagyobbat készítenél, szorozd fel a mennyiségeket.

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

15 dkg zabkeksz
8 dkg olvasztott vaj

A zabkekszet a késes robotgépben morzsásítottam, majd átöntöttem a formámba, hozzáadtam az olvasztott vajat, jól elkevertem, és lenyomogattam az aljára. Mivel gyorsan készült a krém is, a kekszes alapot a mélyhűtőbe tettem kb 15-2 percre.

Hozzávalók a krémhez:

15 dkg sült sütőtök püré
15 dkg tejszínes krémsajt/mascarpone (gondolom, ez lehetne kicsit több is)
20 dkg olvasztott fehér csoki
1/2 tk fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
kb 8 dkg cukorból készített karamell

A sütőtök pürét összekeverem a krémsajttal, a fűszerekkel. Pici vízzel karamellizálom a cukrot, megolvasztom a csokit.
(Itt elkövettem azt a hibát, hogy hirtelen ráöntöttem a forró karamellt a sütőtökös krémre, aminek következtében persze a karamell azonnal kőkeménnyé változott. Pillanatnyi kétségbeesés után az egészet a késes robotgépbe öntöttem és kb 1 perc alatt apró forgácsokra "turmixoltam" a karamelles krémet. Huhhh, ezt megúsztam! Legközelebb azért okosabban csinálom!)
A krémhez keverem végül az olvasztott csokit is, majd az egészet a hűtőből kivett kekszalapra öntöm. Beteszem immár a rendes hűtőszekrénybe pár órára (minimum 3), ezalatt az idő alatt jól megszilárdul és szépen szeletelhető lesz.

Így utólag valószínűleg picit kevesebb csokit, több krémsajtot és narancslevet is tennék bele, az majd egy továbbfejlesztett változat lesz. De ez így is fenséges volt.

0 megjegyzés: