Recent Posts

csütörtök, október 21, 2010

Puliszka

Sütőtök, spenót, gomba, olajbogyó... puliszka. Mind olyan ételek, amelyeket sokáig nem szerettem, aztán jött egy pillanat, amikor szép lassan elkezdtek beférkőzni a konyhámba. A puliszka számomra olyan 'se íze se bűze' étel volt évekig. Hiába tettem bele sót, ízeket, egyedül sok-sok juhtúróval és tejföllel tudtam megenni. Sokat most sem variáltam vele, de valahogy ez a mostani egészen finomra sikeredett. Maradékok, házi termékek is kerültek bele, így olyan igazi "vidéki" ebéd hangulata volt, ahogy a párom mondta.

Hozzávalók:
25 dkg kukoricadarát háromszoros mennyiségű sós vízben 10 percig főztem, majd lefedve még 10 percig állni hagytam
2 fej lila hagymát felvágtam
kb 15 dkg húsos szalonnát apróra vágtam és zsírjára pirítottam
és még
25 dkg túrót
3 dl tejfölt használtam

A kész puliszkát egy tepsibe lapogattam, rámorzsoltam a túrót, a lilahagymát, a szalonnát, meglocsoltam tejföllel és a sörös tarja maradék szaftjával és előmelegített sütóben kb 20 percig sütöttem, amíg a teteje kicsit barnulni kezdett.
Másik kedvenc változatom a puliszkára a spenótos-juhtúrós, de Bucus miatt, aki rajong a mákos desszertekért, tervezek egy mákos-barackos édes változatot is a napokban.

0 megjegyzés: