Recent Posts

hétfő, február 22, 2010

Kenyérpuding egyhetes vekniből

Egy hete kaptunk ajándékba egy fél veknit.Egy háromkilós felét. Ahogy a konyhapultra raktam a friss kenyeret, a Nagy széket tolt a pulthoz, felmászott, s mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, letört egy darabot és örömmel majszolni kezdte. Az IGAZI kenyérnek nem is lehet jobb sorsa, minthogy egy kicsi gyerek örömmel majszolgassa...
Aztán teltek a napok, s mivel nem vagyunk egy nagy kenyérevő család - átlagban a napi két hideg étkezésből csak az egyik a kenyeres - , így még ma is tetemes mennyiség várta jobb sorsát a kenyértartóban. Az első két-három nap még frissnek hatott, jófajta kenyér volt, kovászos, gyönyörű héjjal-kéreggel, élvezettel ette kicsi és nagy. Aztán többször pirítottam, készült belőle pestos melegszendvics is (bolti pestot tejföllel kevertem össze, a kenyerekre kentem, reszelt sajttal szórtam meg és a forró sütőben kb 15 perc alatt megsütöttem), ma pedig már olyan állapotban volt, hogy gondoltam itt az ideje, hogy megint kenyérpudingot készítsek. Rém egyszerű, nagyon gyorsan megvan és a kenyérnek is méltó helye van benne:

Hozzávalók:
  • pár szelet szikkadt kenyér vagy kalács (kb 30 dkg)
  • vaj a kenéshez
  • lekvár - itt feketecseresznye, de készülhet bármilyen lekvárral
  • 3 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2-3 tojás
  • vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
Esetleg kerülhet még bele csokoládé, mazsola, előzőleg kis rumba áztatott aszalt gyümölcsök, stb...

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
Levágtam kb 6 -7 szeletet a vekniből, a szeleteket megpirítottam, megkentem vajjal és egy fodros szélű edényben bőséges mennyiségű feketecseresznye lekvárral rétegezve leraktam. A szeletek közé dobtam pár kocka csokit is, hogy jobban csússzon:) Utána egy tálban összekevertem kb 3 dl tejszínt és 2 dl tejet 3 tojással, egy vaníliarúd kikapart belsejével, fél citrom reszelt héjával és kb 3 ek cukorral. A keveréket a kenyérszeletekre öntöttem és a forró sütőben kb 30 percig sütöttem a kenyérpudingot. Kicsit vártam, amíg kihűlt, langyosan ettük.

A maradékból pedig házi morzsát csinálok, és éjszaka megálmodom, hogy mi legyen vele.

0 megjegyzés: