Recent Posts

szombat, szeptember 04, 2010

Ringlós-körtés torta

Nigel Slater konyhanaplója letehetetlen könyv, amit minden évben, minden évszakban újra és újra előveszek. Egyszerre megfőzni úgysem tudok mindent, tehát mindig találok benne valami újdonságot. Szeretem benne a szövegeket, a történeteket, ahogy leírja a kertjét, látogatásait a hentesénél, a zöldségesnél, a konyhájával, az étellel való kapcsolata egyszerűséget, tiszteletet tükröz.
Keresgettem erre a hétvégére a szeptemberi receptek között mindenfélét, aztán visszakacsintgattam az augusztusiakra és előre lapoztam az októberiekre... közben felidéztem a kellemes augusztusi nyarat és reménykedtem abban, hogy lesz még részünk indián nyárban. Addig is ebben az őszi időben egy nagyon finom őszi süteményt választottam. Az eredeti recepten annyit változtattam, hoyg szilva helyett én ringlót és körtét használtam, dió helyett pedig mandulát. A gyümölcsöket pedig a sütés előtt pár percig pároltam egy kis vaj és barna cukor keverékén egy kis vaníliával.

Hozzávalók:
15 dkg +2 dkg vaj
15 dkg barna cukor + 2 ek
kb fél kg ringló kimagozva és 4-5 darabra vágva
2 körte megpucolva és kis darabokra vágva
3 nagy tojás
7.5 dkg liszt
1.5 tk sütőpor

15 dkg őrölt mandula

A sütőt légkeveréses üzemmódban előmelegítettem 170 fokra.
Az apróra vágott gyümölcsöket egy kis vajon megolvasztott cukorban megforgattam és pici vaníliabéllel pár perc alatt félpuhára pároltam. A vajat habosra kevertem a cukorral, a tojásokat villával alaposan felvertem, amjd apránként a cukros vajhoz adtam és közben folyamatosan kevertem. A lisztet és a sütőport összekevertem és fokozatosan adtam a tojásos keverékhez. A végén hozzá kevertem a mandulát is.
Egy kerek 26 cm-es tortaformát kivajaztam és még sütőpapírral is kibéleltem, amit belekanalaztam a tésztát és a tetejére tettem a gyümölcskeveréket, amit kanállal kicsit "leszűrtem", a fölös levet próbáltam kinyomkodni, az így hátramaradt szósszal tálaláskor meglocsolgattuk a tortaszeleteket.
A tortát kb 40-45 percig sütöttem, villával megszurkáltam a végén, illetve a teteje szép aranybarnára sült.
Nagyon finom lett, gazdag, omló, zamatos sütemény.

0 megjegyzés: