Recent Posts

csütörtök, október 21, 2010

A rács, a rozs meg a mák (tojás nélkül)

Mi is ez? Rácsos rozsos-mákos vagy rozsos rácsos mákos? Végül is mindegy. Az októberi NLK-ban (Nők Lapja Konyha) találtam egy mákos rácsos süti receptet, és mivel Bucus nagyon szereti a mákos sütiket, szerettem volna örömet okozni Neki vele. Mostanában úgyis sokat harcolunk egymással, ő hatalmas öntudattal, hihetetlen kis aggyal, mindig kész válaszokkal és határozott elképzelésekkel indul a világba, felém is, én meg anyai szigorral, féltéssel, türelmetlenséggel, kialvatlansággal, olykor fölösleges szabályokkal próbálom terelgetni az életét. Nem mindig engedi. De ez talán egy másik poszt lesz majd.
Szóval a mákot nagyon szereti. Tojást viszont nem ehet és a nemrég végzett allergia teszt értelmében keresztallergiája van búzalisztre is. Nem tudom, pontosan mit jelent, a doki szerint ehetne búzalisztet nyugodtan, én meg azt olvasom, hogy vigyázni kell, mert hasonló tüneteket idézhet elő, mint a fő allergén (esetében a fűkeverékek). A költözés körüli napokban nagyon súlyos allergiás tüneteket produkált a lelkem, nem árt óvatosnak lenni. Úgyhogy egyelőre nem veszek itthonra sima búzalisztet (nahát, azt írtam, ITTHONRA!), most csak 1 csomag rozslisztem volt, gondoltam, megpróbálom azzal, legfeljebb tömény lesz és kevesebb fogy belőle egyszerre. Így alakult, hogy a szokásos arányokkal rozsos-omlós tésztát készítettem, máktölteléket főztem és finom mákos-rácsos sütit sütöttem átmeneti kis konyhámban. Bucus ma este csak kis hisztit rendezett, azt is amiatt, hogy még pár percet sülnie kell a mákosnak és hogy nem ehet belőle rögtön, amint kivettem a 180 fokos sütőből. Aztán megnyugodtak a kedélyek, mire megeszegettük a vacsorát, langymelegre hűlt a süti és ő jóízűen harapott bele a mákos finomságba.
Este, Vicus altatása közben pedig halkan megkérdezte:
- Mami, szerinted van kedvesebb mama a világon?

Hozzávalók az omlós tésztához (3:2:1):
30 dkg rozsliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
3 ek tejföl
kb2-3 ek hideg víz
fél kk vaníliabél

A lisztet elmorzsolom a vajjal és a cukorral, majd tésztává gyúrom a tejföllel és a kevés hideg vízzel. Amikor elkészült, alufóliába csomagolom és kb 15-20 percig pihentetem a hűtőben. Ezalatt elkészítem a tölteléket:

20 dkg darált mák
2 ek zsemlemorzsa vagy darált keksz
1 reszelt alma
fél citrom leve
összesen kb 15 dkg barna cukor és méz
1.5 dl víz

A vizet felteszem a cukorral és a mézzel és összefőzöm, majd amikor összeolvadtak, hozzáadom a zsemlemorzsával elkevert mákot, a citromlevet és a reszelt almát. Kicsit összerottyantom.

A tésztát előveszem a hűtőből, 2/3-1/3 arányban elosztom, a nagyobbik darabot ujjal lenyomkodom egy kb 20x20as kivajazott tepsi aljára. Betolom az előnelegített sütőbe és kb 15 perc alatt elősütöm, hogy elkezdjen aranybarna színt ölteni. kiveszem, kicsit hűtöm, rákenem a máktölteléket és a maradék tésztából rácsot gyártok a tetejére. Visszatolom a sütőbe és addig sütöm, amíg a rácsok is aranybarnák lesznek. Ha langyosra hűlt, szeletelem.

3 megjegyzés:

Gorál írta...

No, én meg épp most enyhítettem a tojástalanságon : )
Azért ezt megcsináljuk!
Sok jót Otthonra! : )
csók
a

Gorál írta...

most sül : )
a

ystar írta...

remélem, jó lett!!! nyilván a tészta az alap, sok mindennel működhet (nekünk bejött még a vékony almaszeletek, tetején baracklekvár, illetve valami túrós változatot is el tudok képzelni, esetleg sok szilva és fahéj)