Recent Posts

hétfő, május 10, 2010

Rebarbarakrémmel töltött diótorta

Már írtam korábban, hogy kell néha a kényeztetés. Igen ám, de amikor az embernek mindkét gyereke nagyon lassan gyógyul, amikor megjön a határozat: Bucus nem mehet többet oviba, orrmandula műtétre várunk, egyszóval gyökeresen megváltoznak a hétköznapjaink ... na, akkor nem olyan egyszerű kitalálni, hogy mégis hogyan kényeztessem magamat. Nem ecsetelem, rendesen leszívott az elmúlt 10 nap. Betegápolás, itthon tomboló 3.5 éves, rossz idő, sok fejfájás, felnőtteknél is induló köhögés, ami hetek alatt fog csak itthagyni bennünket. Amikor ennyire sok körülmény nehezíti a mindennapokat, akkor igazán kiszúrás lenne, ha én még magamnak is szigorítanám a dolgokat, pl ami az evést illeti. Viszont az is igaz, hogy az elmúlt hetek reformjai valahogy kezdenek beépülni a zsigereimbe. Minimálisra vettem a cukrot, lisztet nem nagyon használok, próbálok sok zöldséget-gyümölcsöt enni, készíteni. Édesség viszont kell néha, ízlelőbimbóknak, gyomornak, agynak, léleknek egyaránt. Így ötlöttem ki ezt a diótorta receptet, az eredeti ötlet Szendi G honlapjáról való, a töltelékkel én bolondítottam meg.

Hozzávalók a tortához:
25 dkg darált dió
15 dkg cukor (én most nyírfacukrot használtam, de persze bármilyen cukorral lehet)
5 tojás különválasztva
csipet só

A tojásfehérjéket a csipet sóval elkezdem verni és fokozatosan hozzáadom a cukrot. A végén belekeverem a sárgákat és a diót is. Alaposan kivajazok egy 26 cm-es kapcsos tortaformát és beleöntöm a "tésztát". Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütöm (kb 25 perc). Ha kész, kiveszem és hagyom kihűlni. (Eredetileg nagy tepsiben akartam kisütni és tekercset csinálni belőle, de aztán az egyszerűség győzött, majd legközelebb úgy csinálom.)

Hozzávalók a rebarbarakrémhez:

fél kg rebarbara
3 dkg vaj
2 ek barnacukor
5 szem eper
vaníliabél

A rebarbarát megtisztítom, kis darabokra vágom, megolvasztom a vajat egy serpenyőben, beleszórom, hozzáadom a cukrot és a vaníliát és fedő alatt puhára párolom. Kb 5 perc után hozzáadom a megtisztított, felkockázott epret és ovábbi kb 8-10 percig összerotyogtatom őket. Utána hagyom kihűlni.
a kész tortát óvatosan kettévágom, az alsó lapot megkenem a rebarbarával és visszahelyezem rá a tetejét. Picit jó, ha áll. Finom, pikáns torta lesz belőle. Ha dupla adag krémet készítünk, a tetejére is lehet rakni (én most meghagytam a másik adag rebarbarát holnap reggelire turmixnak: banánnal, eperrel, vaníliával fogom összeturmixolni a párolt rebarbarát...hmmm, de fincsi lesz!)

0 megjegyzés: