Recent Posts

kedd, május 18, 2010

Citromos-kapros cukkinifőzelék

Vannak jó és rossz napjaim. Továbbmegyek: vannak jóanya és rosszanya napjaim. Gondolom, gyerekeseknek ismerős. Talán ahogy egyre több tapasztalatot gyűjtök, egyre inkább tudok megengedő lenni magammal a rosszanya napokon. És megpróbálom nem elfelejteni, hoyg egy-egy ilyen után mindig jön egy jóanya nap, amikor úgy érezhetem, tapasztalhatom, hogy mennek a dolgaink, rendben van a lakás, finomra sikerül az ebéd, jó együtt lenni a gyerekekkel, jó játszani, simán megy az altatás, engedni tudok a szigorból és játékba transzformálni az induló feszültséget... Ma, hála Istennek, ilyen nap van. És a mai jól sikerült ebédünket szeretném megosztani.
A dolog a tökfőzelékkel indult. Én szeretem, Ő nem, a kapor miatt. Kompromisszumos megoldásunk az lett, hogy akkor főzök, amikor nincs itthon. Aztán évekkel ezelőtt a Nők Lapjában találkoztam Stahl Judit cukkinifőzelékével és elkezdtem ezt készíteni tök helyett. Nekem tartalmasabb, finomabb, mint a tök. Kicsit persze azóta módosult az eredeti recept, de még mindig nagyon finom, savanykás-pikáns, kapros főzelék lesz a végeredmény. Ma ráadásul kicsi, vékony házikolbászt vettem a piacon, olyan sütnivalót, hááát! Mit mondjak, a kettő együtt nagyon finom volt!

Hozzávalók:
kb 50 dkg cukkini reszelve (én a kisebb reszelőn szoktam)
fél fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd összenyomott fokhagyma
kb 1.5 dl tejföl
kb 2 ek keményítő
fél citrom reszelt héja és leve
1 csokor kapor
só, pici olaj

Pici olajon elkezdem párolni a hagymákat, majd amikor már üveges, hozzáadom a cukkinit, sózom, kevergetem, kevés vízzel felöntöm, belereszelem az előzőleg alaposan megsikált citrom héját, lefedem és kb 10 perc alatt megpárolom. Amíg fő, simára keverem a tejfölt és a keményítőt. Amikor már puha a cukkini, besűrítem a tejföllel, párat rottyantok rajta és kikapcoslom alatta a lángot. Belekverem az apróra vágott kaprot és a fél citrom levét.

1 megjegyzés:

lélekbuborék írta...

Köszönöm az ötletet, Esztikém! Még múlt hétről maradt három kisebb cukkini, volt itthon etjföl, citrom, hagyma, és egy kis krumpli. A tejföllel és saját összeturmixolt mivoltával sűrítettem, krumplit főztem bele. citromlével isteni finom volt! :)))