Recent Posts

kedd, március 09, 2010

Spenótos-juhtúrós pite

Nem csak az édes pitéket szeretem, enni és készíteni egyaránt, de a sósakat is. A francia quiche-t, a különböző angolos pitéket nem tudom megunni. Az alaptészta sós-omlós, ezt is Jamie (Jamie természetesen) már emlegetett könyvéből vettem (bár ő rozmaringot és kakukkfüvet is tesz a tésztába, én most ezeket a töltelék miatt kihagytam), a tölteléket pedig én találtam ki. Az eredmény... lefotózni sem tudtam, mert egy kis darab maradt csak belőle. Az is csak azért, mert az esti vendégeink tudták, hogy különleges desszert jön még és senki nem akarta bevállalni az utolsó darab kis pitét. Nem baj, jó lesz holnap reggelire! Egyébként az inspiráció Rachel Allentől ered, nála láttam spenótos pitét chorizo kolbásszal és sertéshússal, de nekem ez túl nehéznek tűnt vacsorára, így lett juhtúrós a spenót.
Miközben készítettem, megint arra gondoltam, hogy milyen egyszerű ez is, a töltelékeknél tényleg csak a fantázia szabhat határt a számtalan lehetőségnek. A tésztát pedig akár előre is el lehet készíteni, a fagyasztóban is jól elvan pár hétig. A profik biztosan tartanak a mélyhűtőben pár adag édes és sós omlós tésztát, just in case... Na, én nem vagyok az, de így is csak 5 perc volt összedobni.
És amíg a fagyasztóban hűlt, addig megcsináltam a tölteléket.

Sós omlós alaptészta:
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
2-3 dkg erősebb sajt (én most cheddart használtam)

1 tojás
hideg víz vagy tej

Gyors mozdulatokkal elmorzsolom a lisztet és a vajat, majd a közepébe mélyedést formázok és beleütöm a tojást, belereszelem a sajtot és hozzáöntöm a folyadékot. Megint csak gyorsan dolgozva összegyúrom a tésztát és ha kész, fóliába csomagolom és minimum fél órára a hűtőbe (vagy ha nics enyi időm, akkor a mélyhűtőbe 15-20 percre) teszem. Közben elkészítem a tölteléket, nálunk ma ezt:

45 dkg mirelit spenót
15 dkg juhtúró
1 tojás
2 dl főzőtejszín
3 gerezd fokhagyma
kb 5 dkg reszelt sajt (érett cheddar)

bors
(én beletettem apróra vágva az ebédemből megmaradt baconbe tekert csirkemellet, jót tett neki; bizony elbír akár kis baconszalonnát is)

A spenótot tűzön kiolvasztottam, elpárologtattam a levét, amennyire lehetett. Amikor kicsit kihűlt, belekevertem a juhtúrót, fokhagymát, hozzáadtam a tojást, tejszínt, sót, borsot és az apróra vágott, baconbe tekert csirkemellet. Beletettem a reszelt sajtot is.

A tésztát kivettem a hidegről, köralakúra nyújtottam, akkorára, hogy a piteformába helyezve kicsit túllógjon a széleken. Kivajazott formába tettem, rákanalaztam a tölteléket, majd kicsit visszahajtogattam a töltelékre a kilógó tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 45 percig sütöttem. Ha több időm lett volna, friss salátát és sajtmártást is kínáltam volna hozzá, így csak magában ettük, de így is nagyon finom volt!

0 megjegyzés: