Recent Posts

kedd, március 02, 2010

Sárga lencse másodszor...

... merthogy a tegnapi lencsés-csirkés egytálételbe nem tettem bele az összes beáztatott lencsémet, egy kevés kimaradt. Pont egy adagnyi, úgyhogy a hétköznapokon újra csak magának főző mama nekiállt sárga lencse főzeléket (sárgalencse főzeléket vagy sárga lencsefőzeléket:) főzni. Korábban a lencsefőzelék a menzán osztogatott barna egyveleget jelentette nekem, talán ezért nem is készült soha még a konyhámban klasszikus lencsefőzelék. Aztán amióta Stahl Judit Büntetlen örömök című könyvéből elkészítettem a currys lencsekrémlevest, azóta az én számban-fejemben ez a két íz összefonódott. Így a mai TÉNYLEG mindennel együtt félórás (az áztatást leszámítva) ebéd currys sárga lencse főzelék volt, hozzá pedig egy olyan feltétet készítettem, amely szintén szerepelt eddig a "pofon egyszerű, alapkaja, de soha nem főztem még" listán. Még egy pipa. S mivel a főzelékből is maradt egy kevéske, azt hiszem, felturbózva kencét csinálok este a vacsorához. Egyet fizet, hármat kap.

Hozzávalók a főzelékhez:
kb 15 dkg beáztatott sárga lencse
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk currypor

bors
olaj

A vöröshagymát és a fokhagymát kis olajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a curryt, kb 1 perc múlva a lencsét is, átkevergettem, majd felöntöttem anyi vízzel, hogy jól ellepje. Só-bors, és fedő alatt kb 10-15 perc alatt puhára főztem. Amikor megpuhult, kivettem az adag felét, összeturmixoltam és visszatettem a darabos lencséhez. Hagytam párat rottyanni (ezt a szót miért húzza alá a szerkesztő? annyira jó és szerintem annyira magyar...) és kész.

Amíg a lencse főtt, lereszeltem 3 közepesen kicsi krumplit, hozzáadtam egy tojást meg kb 1.5 ek lisztet, sót-borsot és evőkanállal egyet-egyet mertem a forró olajba. Lelapogattam és mindkét oldalát pirosra sütöttem a lepénykéknek. Ebből 6 db lett. Hogy én eddig miért nem csináltam ilyet?



És csak hogy csigázzam az érdeklődést: a következő recept és írás a sütőtökkel való rögös utamról, nem éppen zökkenőmentes kapcsolatomról és a békülés lehetséges módjairól szól majd.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszi, Eszti, ilyen krumplis izét sütöttem a gyerekenek este, és nagyon ízlett nekik!
Ádám

Ystar írta...

Jaj, de jó, nagyon örülök! Gondoltam, hoyg egyéb zöldségekkel is tök jól működne, majd próbálgatom!