Recent Posts

szerda, március 17, 2010

Rakott "menyasszony"

Korábban említettem, hogy a Csarnok Ázsia boltjában egy zacskó zita tésztát is a kosarunkba tettünk. Sajnos nem volt rá mód, hogy lefotózzam, pedig megérte volna, nagyon vicces! Olyan, mint egy óriás makaróni, kb 3x olyan vastag, ugyanúgy üreges a közepe. Kicsit utánanéztem a neten: a zita jelentése a délolasz tartományokban menyasszony. Itt részletes leírást találtok az összes tésztafajtáról, bámulatos, hogy mennyiféle van! A "milyen tésztához milyen szószt" kérdésre is választ kapunk az oldalon.
A zita remekül illik a sűrűbb, darabosabb, húsos szószokhoz, amilyen az enyém is volt.

Hozzávalók:
50 dkg zita tészta
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kb 60 dkg darált hús
2 hámozott paradicsom konzerv
kb 1.5 dl paradicsomlé
só, bors
olaj
oregano
bazsalikom

1 nagy doboz tejföl
ízlés szerint reszelt sajt, kb 20 dkg, nekem vegyesen volt edami, füstölt

Grana Padano vagy parmezán a tetejére

A hagymát apróra vágtam, olajon fonnyasztani kezdtem, hozzáadtam a fokhagymát is, majd a húst megpirítottam. Ráöntöttem a paradicsomos dolgokat és lassú tűzön rotyogtattam kb 35-40 percig. A főzés legvégén tettem bele a fűszereket. Közben kifőztem a tésztát... nem engedtem a kísértésnek és nem törtem össze főzés előtt, pedig sok ehlyen már összetörve árulják. De szerintem annyira jópofa volt az óriásmakaróni! Igaz, kicsit szenvedtem, mire beletuszkoltam őket a főzővízbe, izgultam, hogy mire a teteje is beleér, megfő az alja, de végül szépen megfőtt mind. Amikor késze lett a tészta, leszűrtem és egy nagy jénaiba tettem. Rákanalaztam a húsos ragut és óvatosan összekevertem, nehogy a tészta összetörjön. A tejfölt összekevertem a sajtokkal és ezt kentem a tetejére. A legvégén megszórtam a Grana Padanoval. Előmelegített sütőbe toltam (180 fok) és átmelegítettem, megpirítottam a tetejét.
Nagyon finom lett, s megállapítottuk, hogy bár sokszor készítem ezt a ragut tésztával, egyszerűen más fajta tésztával, sütőben sütve, kicsit a teteje megbolondítva...egész más ízű lett, nagyon-nagyon finom!

0 megjegyzés: