Recent Posts

kedd, március 16, 2010

Kukoricás kenyér

Hétvégén megint kenyeret sütöttem, alapul megint a Holló és Tsa már emlegetett könyve (Kenyérsütés) szolgált...és megint változtattam rajta egy kicsit. Az eredmény egy olyan fajta kenyér lett, amiből ha két szeletet eszel, akkor ebédig tuti nem leszel éhes. Én az ilyet szeretem, de nem mindenki, úgyhogy aki nem híve a tömör, kicsit száraznak ható, telítős kenyereknek, az ezt semmiképp ne süsse meg!

Hozzávalók:
összesen 60 dkg liszt, ez nálam így oszlott el:
20 dkg kukoricaliszt, 20 dkg simaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 tk tengeri só
2 dl tej
fél élesztő
1 tk cukor
1 ek olívaolaj
1.5 dl langyos víz

A liszteket összeszitálom, hozzáadom a sót. Langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd az olajjal együtt a lisztkeverékhez adom. A langyos vízzel kemény tésztává gyúrom és letakarva min. 1 órát kelesztem (nekem több, mit két órát kelt, utána viszont nem maradt időm a második kelesztésre, így hideg sütőbe tettem, és addig kelt, amíg a sütő melegedett, lehet, hogy emiatt is lett tömörebb). Utána átgyúrjuk, ovális cipót formázunk belőle, a sütőlemezre tesszük (alá sütőpapírt vagy kizsírozni), a tetejét kétszer-háromszor bevágjuk, majd még kb 30 percet kelesztjük. Előmelegített 190 fokos (légkeveréses 170, középen) sütőben kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

0 megjegyzés: