Recent Posts

kedd, március 09, 2010

Kefíres kenyér

Az írós az utolsó morzsáig elfogyott. Nagy szó, mert őszintén be kell valljam, hogy néha bizony dobunk ki kenyeret. Olyat, ami szinte két-három nap után "feladja" földi életét és hirtelen egy éjszaka alatt több lesz rajta a penész, mint a héj. Na, akkor az - férjem szavaival élve - kuka street. De az írós kenyeret, ami az új kenyérsütési láz első darabja lett, megettük. Úgyhogy ma reggel már gondolkodtam, milyen legyen a következő. Sőt, közben kitaláltam, hogy ajándékba is sütök egyet. Elindult a fantáziám, körülbelül az írós arányait vettem és így született meg a mai kenyerünk.

Hozzávalók:

30 dkg fehérliszt
25 dkg rozsliszt
kb 2 dl kaukázusi kefír
kb 1.5 dl meleg víz
1 csomag szárított élesztő
pici cukor


A kétféle lisztet összeszitáltam, beleraktam az élesztőt, a sót. A cukrot feloldottam a meleg vízben és kefírrel együtt a lisztekhez öntöttem. Dagasztás után kemény, de rugalmas tésztát kaptam, majd kb 2.5 órát kelesztettem langyos helyen. Ekkor átgyúrtam, majd kenyérformára alakítottam, sütőpapírral kibélelt sütőlapra tettem, a tetejét három helyen bevágtam és hagytam kelni még kb fél órát. Előmelegített sütőben légkavarásos üzemmódban, alul kb 40 perc alatt lett belőle aranybarna héjú, kongó kenyér. (Tényleg olyan egyszerű!)

0 megjegyzés: