Recent Posts

kedd, március 30, 2010

Csirke gombával és mogyoróval

Pár napja Dolce Vita egyik posztja nyomán bukkantam rá Michael Roulier oldalára és egyszerűen elbűvölt. A fények, a színek, a makulátlan környezetben végzett profi konyhai munka ámulatba ejtettek, s mivel nem tudok franciául, találomra nyitogattam meg a címkéket és bámultam a pár perces kisfilmeket, töltődtem velük. Nem tudnám megmondani, melyikben (franciások előnyben) találkoztam a gomba-mogyoró párosítással, fantasztikusan nézett ki. A vasárnapi ebédünknek ez a páros adta az ihletet, bár a fűszerezés, az ízek egészen mások lehettek.

Hozzávalók:
1 csokor újhagyma
3 gerezd fokhagyma
kb 50 dkg vegyes gomba
kb 70 dkg csirkemell filé
10 dkg törökmogyoró
3 dl alaplé
0.5 liter főzőtejszín
2 tk mézes mustár
2-3 ek étkezési keményítő
só, bors, olívaolaj

Az újhagyma fehér és világoszöld részét apróra vágom és kicsi olajon megfonnyasztom az összepréselt fokhagymával együtt, majd hozzáadom a csirkét és fehéredésig párolom. Rádobom a felvágott gombát, és hozzákeverem az apróra vágott mogyorót is, összekeverem, felöntöm az alaplével és kb 20 percig főzöm. Közben a tejszínt elkeverem a keményítővel és a mustárral. A főzési idő végén besűrítem vele a csirkés ragut, párat rottyantok rajta, de nem főzöm már, mert akkor a keményítő ellenakcióba lép és folyóssá válik. Ízlés szerint sózom, borsozom. Mi egyszerű főtt rizzsel ettük.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

de sokáig tart ez a húsvéti szünet...
eszterkém, gyorsan egy épkézláb "női szeszély"-receptet nyomjál mán föl valami frappáns sztorival, mert megkíséreltük, de a tészta nem pont olyan lett, mint anyám csinálta volt anno.

Ystar írta...

Két gyereknek három füle gyulladt, Gézám, nem nagyon tudok most konyhatündérkedni, de majd jövök, ha jobban lesznek!

Unknown írta...

Ajaj!
Jobbulást!
g.