Recent Posts

csütörtök, március 04, 2010

Az ír konyhatündér répatortája

Létezik ám gasztro-élet Jamien és Nigellán túl is a messzi Angliában, csak hozzánk valahogy nem nagyon jutnak el a többiek. Két számomra kedves szakács receptjeiből igyekszem majd minél többet itt felvonultatni: ők Rachel Allen és Nigel Slater. Könyveik magyarul nem jelentek még meg, angolul hozzáférhető, a neten is lehet sok mindent találni, meg mostantól itt is.

Rachel Allent valahol úgy jellemezték, hogy ő az írek szőke Nigellája. Dublinban nevelkedett, majd 18 évesen a híres Ballymaloe főzőiskolában tanulta a szakácsmesterséget. Azóta 4 könyve jelent meg, főzőműsorokat vezet a TV-ben, újságíróként is dolgozott és nem utolsó sorban három gyermek édesanyja.

Ez tehát az ő répatortája, egyszerűen fantasztikus, kicsit változtattam a recepten, de az eredetit meg lehet nézni videón is, itt:

Hozzávalók:
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg méz
140 ml olaj

25 dkg reszelt répa (nekem csak 15 dkg volt, tettem bele még 10 dkg körtét is, nem ártott neki!)
10 dkg mazsola
7.5 dkg apróra vágott dió

17.5 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
fél tk fahéj
1 tk mézesfűszer keverék
pici só

A tojásokat a cukorral, mézzel, olajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a répát, a mazyolát és a diót, majd az összeszitált többi hozzávalót is. Kivajazott, kilisztezett őzgerinc vagy kenyérformába öntjük és előmelegített 170 fokos (légkavarás 150) sütőben kb 1 órát sütjük.
A tetejére a következőkből krémet készítünk:
25 dkg krémsajt vagy mascarpone
5 dkg puha vaj
1 tk vaníliaaroma
10 dkg porcukor
1 klementin/narancs kicsavart leve

Amikor kihűlt a süti, rákenjük a krémet és lehet még a végén díszíteni apróra vágott aszalt barackkal, reszelt narancshéjjal vagy csokireszelékkel is. Rachel tojásfehérjében és porcukorban szárított virágszirmokkal díszítette...na, nekem arra már nem volt eredésem.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Az én répatortám:
2,5 dl cukor
4 tojás
3 dl olaj
5 dl reszelt sárgarépa
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj

A máz:
1 doboz natúr philadelphia vajkrém
1 teáskanál vaníliás cukor
10 dkg vaj (nem margarin)
2 dl porcukor

Kivajazott, kilisztezett 30x 40 cm tepsi. 180C-on, kb 45-60 perc